Om Oss

Hur föddes en glassfabrik i Järna?

Järna har under flera årtionden varit en plats för ekologisk odling och lokal matkultur. Bagerier, mejeri, caféer och restauranger med lokala råvaror och fokus på hög kvalitet och ekologi.

2007 föddes idén hos mig,  Henrik Cevert, f.d. skådespelare och sedan några år gymnasielärare, att starta en ekologisk glasstillverkning.  Hur kan man komma på en sån idé?! Finns det inte tillräckligt med glass i världen?

Visst, det finns många goda glassar, men min grundtanke var tydlig; det tillverkades ingen ekologiskt certifierad glass i hela Stockholmsområdet, dessutom är det svårt att hitta glass med enkla råvaror av hög kvalitet, där man inte tagit genvägar via tillsatser och stora mängder inpumpad luft.

Mitt glassintresse blev Järnaglass!

 

Glassen

Vad skiljer Järnaglass från andra glassar? Nummer ett: det saknas en vanlig ingrediens, nämligen luft!

Glass säljs i volym och inte i vikt. Glassindustrin har förstås valt detta för att kunna pumpa in luft i glassen under frysningen. Då ökar volymen med ibland mer än 100%  så man kan göra en halvliter glass som väger mindre än 250 gram. Imponerande!

En halvliter Järnaglass väger 400-450 gram eftersom ingen luft pumpas in, bara den som kommer naturligt vid omrörningen i glassmaskinen.Järnaglass saknar också livsmedelstillsatser, s.k. E-nummer. Tillsatser, naturliga eller syntetiska, används för att på olika sätt förhöja eller förändra smak, konsistens, utseende eller hållbarhet på livsmedel. De är kontrollerade för att vara säkra att äta, därför har de fått ett kontrollnummer, E-numret.

Jag ville prova att göra glass med enbart råvaror och det har gått utmärkt! Inga aromer, färgämnen eller emulgeringsmedel.

 

Detta handgjorda sätt att producera glassen och att bevara receptet utan luft och endast äkta råvaror lever kvar än idag, mer än ett decennium senare.

Fortfarande med ingredienser från södra Sveriges gårdar men nu med med produktionen baserad i Växjö.

Bolaget ägs och drivs idag av Lohilo Foods AB, fd Alvestaglass AB.