Press

GLASSGURUN – Recension Järnaglass Mint & choklad

Då Järnaglass med sin överlag skyhöga kvalitetsnivå lockar med mintsmak är jag inte sen att införskaffa ett exemplar.

Med ekologisk mintolja, KRAV-märke samt en densitet som mer liknar bly lovar den på papperet mycket gott. Det var minst sagt förväntansfull jag tog fram förpackningen ur frysen.

Visuellt möts vi av en vit glassbas med tydligt markerade chokladbitar som vittnar om trevliga smakbrytningar och variation i konsistensen.

Just konsistensen är som vanligt tjock, kompakt och annorlunda. Sedvanligt krävde glassen en smälttid på minst 45 minuter i kylskåp. Skall ni testa denna själv kan jag inte poängtera nog hur viktigt det är att ni tinar den på detta vis då ni annars kommer mötas av en fryst klump av grädde och socker.
Den är något kallare och betydligt mer kompakt än många är vana vid, men då det resulterar i en koncentrerat gräddig, rejäl smakupplevelse .....

Källa

GLASSGURUN – Recension Järna Glass Mango

Mangoglass ...
Jag visste inte riktigt vad jag skulle tro eller förvänta mig då just mango för mig är en potpurri av smakintryck som ibland kan vara fantastiskt, och ibland helt horribelt.

Med en ilsket gul färg som vittnar om hög frukthalt stod den trotsigt på mitt köksbord, och något tveksam, något hoppfull skedade jag upp ett smakprov.
Det som direkt slår mig är avsaknaden av bitterhet, detta är annars något som stör mig med just mango, vissa av frukterna, speciellt de som inte mognat perfekt har en slags bismak jag bäst kan beskriva som bitter och oangenäm.
Här möts jag istället av en smak som mer påminner om mangopuré med en söt och mycket koncentrerad smak av den gula frukten.

Konsistensen är lyckligtvis denna gång riktigt bra, och att äta denna glass känns bäst beskrivet som att varva mangopure med fet grädde och lite vaniljsås.

Smaken i sig är alltså överlägset den bästa hos en mangoglass jag testat, detta från en person som i princip aldrig annars äter mango......

Källa

GLASSGURUN – Recension Järnaglass Lakrits

Järnaglass bjuder denna gång på den över världen älskade och hatade, i norden hyllade delikatessen vid namn Lakrits.
Laktris är egentligen ett kapitel i sig, det finns salt, söt och naturlig, samtliga med en egen fanbase, popularitet geografiskt sett, och ganska ordentligt skilda smaker.
Jag är egentligen mest förtjust i saltlakrits, det bara är något med den intensiva salmiakaromen som förstärks av saltet (i bästa fall havssalt).
Denna bytta lovar dock en upplevelse mer relaterad till den riktiga råvaran lakritsrot.
För er som inte har testat hur detta smakar rekommenderar jag att ni snarast springer och köper ett ekologiskt malt lakritspulver, det kan snarast liknas vid "hockeypulver" utan sältan och den kemiska bismaken.
Visuellt bjuder glassen på en mörkbrun gråtonad slät massa vilket vittnar om en hög halvt av lakrits då malt lakritspulver har just denna kulör.
Konsistensen är blytung men silkeslen och med en otroligt gräddig mouthfeel utan tillstymmelse till iskristaller, något som är glädjande då just konsistensen annars är denna producents akilleshäl.
Smakmässigt kan jag nöjt konstatera att jag är imponerad, redan vid första skeden blir jag tagen på sängen av intensiteten i lakritssmaken och hur bra den gör sig med den gräddiga glassbasen.
Det känns nästan som att äta lakritspulver med sked för att sedan skölja ned det med vispgrädde, normalt har jag ett ganska ärrat förhållande med lakritsglass då många producenter är för mjäkiga i smaken, men lyckligtvis nog var inte detta fallet.....

Källa